Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Savjeti za slojevito oblačenje

Savjeti za slojevito oblačenje

savjeti

Šta podrazumijeva slojevito oblačenje?

Među ljubiteljima planina često se može čuti kako je to ljubav koju više nikad ne bi zamijenili odlaskom na more. Bilo da se radi o avanturističkom skijanju ili zabavnom planinarenju – utisci su isti.

Ukoliko ste jedni od onih koji još nisu osjetili planinsku ljubav, a voljeli biste uživati u svježem zraku, svakako preporučujemo da što prije spakujete stvari i krenete u planinarske pohode.

Vjerovatno ste do sada već čuli za tzv. “slojevito oblačenje”, ali možda niste sigurni šta tačno podrazumijeva. Donosimo vam kratke i efikasne savjete – kako se opremiti za ski stazu i šta ponijeti na planinarenje.

Kako se adekvatno obući za skijanje?

Osnovna uloga odjeće je da čuva, a ne da stvara tjelesnu toplotu, kako se često, ali i pogrešno može čuti. Osnovno pravilo višeslojnosti daje mogućnost da se prilikom zagrijavanja i znojenja na usponu blagovremeno raskomotimo, ali i ponovo obučemo na grebenima i vrhovima, kada osjetimo vjetar i hladnoću.

Aktivni veš

S obzirom na to da je prvi sloj u direktnom kontaktu sa kožom, njegov zadatak je da tijelo zadrži suhim. U tu svrhu treba izabrati aktivni veš.

Aktivni veš prikuplja znoj sa kože i “predaje” ga gornjim slojevima odjeće.

Pravljen je od materijala koji se lako održava – lako se pere i brzo se suši.

Preporučuje se da aktivni veš bude skroz pripijen uz tijelo.

Ako ste mislili da je pamuk taj koji treba biti uz tijelo, moramo priznati da ste pogriješili. Pamuk skuplja znoj i u hladnim uslovima, hladi tijelo i ostale dijelove odjeće.

Duksevi, rolke…

Drugi sloj odjeće služi da vlaga “izađe vani”, ali i da zadrži toplotu. Oblači se između jakne i aktivnog veša. Debljina odjevnih komada drugog sloja zavisi od vremenskih uslova. Ovdje je dobro izabrati lake sintetičke materijale. Oni ne upijaju znoj, brzo se suše, dišu i ne zadržavaju mirise i nečistoće.

Za zimsko planinarenje preporučuje se polar, a ljeti mikrofiber.

Polar će zimi da grije, dok mikrofiber nema zadatak da grije, ali ima zaštitu od UV zračenja.

Jakna sa kapuljačom

Ukoliko se želite zaštititi od kiše i vjetra, treći sloj treba da bude vodonepropustan.

Ovdje spada jakna sa kapuljačom, koja se najčešće pravi u dva sloja. Unutrašnji sloj omogućava tijelu da normalno “diše” i da vlaga sa tijela isparava napolje. Vanjski sloj je zadužen za “borbu” sa padavinama. U posljednje vrijeme veoma su popularne SoftShell jakne.

Na skijanje i planinarenje se preporučuje nositi jakne upadljivih boja.

Jaknu je najbolje skinuti čim se počne osjećati preznojavanje, a obući je na pauzama.

Hlače

Kada su u pitanju hlače, razlikuje se više vrsta, ali najbolje su one od sintetičkih i elastičnih materijala koji se mogu brzo osušiti na tijelu.
Za termo izolaciju preporučuju se “fleece” , protiv vjetra “windstopper”, a za zaštitu od vode “gore-tex”.

Kod hlača je takođe bitno da su komotnijeg kroja. Važno je napomenuti da je dobro imati hlače za planinarenje koje god da je godišnje doba aktuelno. One osim od hladnoće, ljeti daju zaštitu od insekata, zmija, šiblja i slično.

Kapa, buff, fantomka…

Kao zaštita od vjetra za glavu može se izabrati kapa, fantomka ili buff/bandana.

Buffovi su interesantni jer su jedan od najjednostavnijih odjevnih komada, a najpraktičnijih.

U nekoliko pokreta buff se može transformisati u kapu, šal, masku za lice, traku za glavu ili fantomku.

Čarape

Kod izbora čarapa, veoma je važno obratiti pažnju na udobnost.

Dobro je birati čarape koje imaju posebno izvedenu petu, jer u suprotnom može doći do problema sa naborima koji lako mogu stvoriti žuljeve.

Osim kratkih čarapa, planinari često, zimi, biraju ski čarape.

Rukavice

Rukavice su dio opreme koji se svakako već podrazumijeva kada su u pitanju hladni i snježni dani. Neophodne su za zaštitu od hladnoće jer se pad temperature najbrže osjeća na vrhovima prstiju. Dobro je izabrati rukavice koje su vodonepropusne.

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *