Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

10 savjeta za ispravno održavanje pamučne odjeće

10 savjeta za ispravno održavanje pamučne odjeće

Pamuk čini preko 75% garderobe muškaraca, djece, ali i žene su te koje često biraju pamučnu odjeću. Razlog za to je što je pamuk prirodni materijal vrlo visoko rangiran među materijalima, a naročito kada govorimo o odjevnim stvarima pristupačnih cijena. 

“ Pamučna odjeća je jedna od najizdržljivijih i veoma je laka za održavanje. Međutim, ipak je dobro znati određene savjete koje daju stručnjaci, a primjenjive su na sve vrste pamuka. ”

  1. Prije prvog pranja, pamučnu majicu je potrebno natopiti u hladnu vodu u trajanju od 30 do 60 minuta. Razlog za to je što ako bi se nova pamučna odjeća odmah stavila u pranje vrućom vodom, moglo bi doći do naglog skupljanja.
  2. Prije svakog narednog pranja, takođe je poželjno pretpranje, kako bi se uklonile vidljive nečistoće. U tu svrhu može se koristiti adekvatno sredstvo za uklanjanje mrlja, ali s njim ne treba pretjerivati, kako ne bi došlo do oštećenja.
  3. Treba koristiti adekvatan deterdžent (za crni, bijeli, šareni veš). Pranje crne odjeće deterdžentom za bijelu odjeću, može skratiti vijek nosivosti vaše odjeće.
  4. Nemojte pretjerati sa količinom deterdženta kada perete pamuk. Previše deterdženta može da se uvuče u odjeću i posteljinu, čime se može osjećati na buđ, bez obzira koliko ih puta nakon toga perete.
  5. Pažnju pretpranju treba posvetiti iz razloga što se pamučna odjeća ne bi trebala prati na temperaturama višim od 40 stepeni.
  6. Na temperaturama od 90 stepeni, uz jaku centrifugu, treba prati samo veoma zaprljanu odjeću i posteljinu, peškire i donji veš.
  7. Pamučnu odjeću koja pušta boju treba prati ručno. U tom slučaju bilo bi dobro prati hladnom vodom.
  8. Odjeću od pamuka, pogotovo pamučne majice potrebno je prati prevrnutu kako bi se zaštitio spoljni izgled materijala, izbjeljivanje kao i zaštita štampe na majicama.
  9. Nemojte presušiti odjeću. Izvadite ih iz mašine dok su još uvijek malo vlažni. Prilikom peglanja takođe se preporučuje da ih izvrnete tako da unutrašnja strana bude vani. To će isto zaštititi boju i štampu na majicama. Temperaturu na dijelovima štampe treba smanjiti u odnosu na ostale dijelove koji se peglaju.
  10. I ono što vjerovatno znate, ali nije loše da se podsjetite: pri pranju razdvojite i perite posebno crnu odjeću, bijelu odjeću i odjeću u bojama.

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *